Programjaink

Megújult programokkal vár a Kortárs Segítő Csoport!

 

Az elmúlt évekhez képest idén másképp fog alakulni az ELTE Kortárs Segítő Csoport pszichoedukációs programja. Ezek az alkalmak arra szolgálnak, hogy az ELTE-s hallgatók – azok is, akik más karra járnak – számos formában találkozhassanak a pszichológiával. Eddig minden félévben három játék- és három filmesten lehetett részt venni.  Az előbbin különböző önismereti társasjátékokkal lehetett játszani, mint például a Relativity-vel, a Dixittel, az Identity-vel és az Érzelmek Birodalmával, melyek segítik a másokhoz és a magunkhoz való közelebb kerülést. Mindehhez a nyugodt és elfogadó légkört a csoport tagjai biztosították. A filmesteken különböző, izgalmas témákat érintő, a pszichológia területeihez kapcsolódó filmeket lehetett megtekinteni és ezután egy közös beszélgetésen részt venni, ahol mindenki megoszthatta az adott filmmel kapcsolatos érzéseit és gondolatait.

Habár a hatból három alkalommal megmaradnak a társas-estek, ebben a félévben csak egy filmest lesz. Itt ugyanúgy, ahogy eddig lehetőség lesz megvitatni a filmmel kapcsolatos élményeket, ezen élmények, gondolatok pszichológiai tartalmát és arról is szó esik majd, hogy mennyivel többet meríthetünk és tudhatunk meg a filmből, ha azt pszichológus szemmel nézzük. Az ebben a  félévben választott film a Tíz kicsi néger.

A maradék két estből az egyiken a személyiség dimenziói lesznek a téma. Az eddigi tervek szerint a BigFive vonásai alkotnák az állomásokat, ahol a csapatok feladatokat oldanának meg, játszhatnának és beszélgethetnének, miközben megismerkednek a személyiség alkotóelemeivel. Decemberben már volt egy hasonló felépítésű est, ahol az Agymanók című filmre alapozva az érzelmek voltak a fókuszpontban. Az ezt az estet követő  számos pozitív visszajelzés megerősítésként szolgált a Pszichoedukációs csoportnak abban, hogy a továbbiakban is rendezzenek ilyen eseményeket.

Végül az utolsó alkalmon egy különálló Identity estre lehet számítani. Amiben ez az esemény különbözik a többi játékesttől az az, hogy zártabb körű lesz, bensőségesebb és biztonságosabb keretek között, éppen emiatt a helyszín is változni fog. A részvételre kis csoportban lesz lehetőség, maximum 6-8 fővel. A célunk ezekkel a szigorúbb keretekkel a résztvevők közötti bizalmasabb kapcsolat kialakítása, és egy olyan mélyebb önismereti szint elérése, amelyre a többi játékesten nincsen lehetőség.

 

Programjainkról további részleteket találsz a Kortárs facebook oldalán!