Gyakran ismételt kérdések

 

Mit csináltok kortárs segítőként?

A Kortárs Segítő Csoport széles tevékenységi körrel rendelkezik. Fő profilunk a segítő beszélgetés vezetése, mely minden ELTE-s hallgató számára elérhető. Ezen kívül pszichoedukációs eseményeket szervezünk (pl.: filmklub vagy játékest) és részt veszünk az egyetem által szervezett rendezvényeken.

 

Hogyan lehet hozzátok bejelentkezni?

Minden esetben a kortars.segito@ppk.elte.hu címen tudsz hozzánk bejelentkezni. A honlapon elérhető Segítőink fül alatt találod azokat a kortársakat, akik segítő beszélgetést vezetnek. Amennyiben szimpatikusnak találod valamelyiküket, e-mailben tudod jelezni a jelentkezésnél. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a választott kortársnak nem alkalmas az időpont, ebben az esetben igyekszünk egy számodra megfelelő másik kortársat ajánlani.

 

Mit várhatsz a segítő beszélgetéstől és milyen keretek között zajlik?

A segítő beszélgetés során maximum 6 alkalommal foglalkoztok valamilyen konkrét kérdéssel, pl. a tanulmányaiddal, családoddal, barátaiddal. Egy alkalom 50 percig tart, és általában hetente egyszer találkozol a segítőddel. A segítő beszélgetés alatt nem direkt tanácsadás zajlik, itt két fél együtt gondolkozik azon, hogy hogyan lehetne az aktuális helyzetből a “legjobbat kihozni”. Ebben a kapcsolatban a segítő új, objektívebb perspektívát tud nyújtani egy adott kérdéskörben.

Egy-egy találkozás helyszíne valamelyik irodánk vagy szobánk, ahol zavartalanul beszélgethettek. A zavartalan, intim légkör megteremtése érdekében fontos, hogy nyugodtan beszélgethessetek, és ezt mások ne zavarják meg – ez az irodáinkban teljesül. A formálisabb keretek megtartása érdekében lényeges, hogy a tanácsadást egy erre a célra kijelölt irodában/szobában tartsuk.

A kortárs segítőket titoktartás köti, így teljes bizalommal fordulhatsz hozzánk, semmilyen információt nem adunk ki rólad. Hallgatók lévén viszont szükségünk van arra, hogy munkánkat tapasztaltabb szakemberek felügyeljék, azonban ezeken a megbeszéléseken is biztosítva van anonimitásod.

Még nem vagyunk pszichológusok, azonban ugyanazok a szabályok/ keretek vonatkoznak ránk is, mint a végzett szakemberekre. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolatod a kortárssal a segítő beszélgetésre korlátozódik.

 

Kell-e fizetni a beszélgetésért?

Az alkalmak teljesen ingyenesek, azonban csak az ELTE hallgatói vehetik igénybe a szolgáltatásainkat.

  

Van egy barátom, aki segítségre szorul. Mitévő legyek?

Mesélhetsz neki rólunk és megadhatod neki az elérhetőségünket. Persze az is lehet, hogy nem szeretne segítséget kérni. Ez esetben írhatsz Te is, hogy átbeszéljük, Te hogyan tudnál segítségére lenni a barátodnak.